seriál

Making a Murderer

Hlavním hrdinou tohoto příběhu je bezpochyby Steven Avery. Člověk, který byl odsouzen za znásilnění dívky. I přes to, že celou dobu tvrdil, že je nevinný byl odsouzen na 32 let. Už v tomto případu bylo hodně nejasností a vrtkavé důkazy. Divák by řekl, že přece není možné ho opravdu poslat do vězení. Spíš to vypadalo, že ho policie nemá ráda a to jako hodně. Odseděl si 18 let a poté byl zproštěn viny. Ukázalo se totiž, že pachatel byl někdo jiný. Osvobodila ho analýza DNA. Chápu, že v době kdy to vyšetřovali nebyla věda patrně tak daleko, aby tento test mohli provést, ale zároveň mi nepřišlo, že by proti němu měli pádné důkazy jeho viny. Spíš to vypadalo jako, rychle někoho zavřít a mít to z krku. Což je celkem děsivé, protože máte pocit, že presumpce neviny vůbec nefunguje a místo toho, aby policie dokazovala vaši vinu, vy dokazujete svoji nevinu. Tímto, ale příběh teprve začíná.

Ne dlouho po tom, co byl opět na svobodě, byl znovu obžalován a tentokrát z vraždy mladé fotografky. Opět tvrdil, že je nevinný a opět mu to k ničemu nebylo. Byl odsouzen na doživotí bez možnosti propuštění. Celý tento příběh zdokumentoval Netflix. Je vyprávěn dost jednostraně, hodně na obhajobu Stevena, na druhou stranu je otázka, zda se k případu druhá strana vůbec chtěla vyjádřit. Při sledování nedokážete uvěřit, že je to opravdu možné. I s vědomím, že je to jednostranný pohled jsem neustále docházela k závěru, že je opravdu nevinný. A skutečný vrah běhá na svobodě. A že Steven Avery má fakt blbou karmu.

Seriál má dvě série a mám pocit, že není úplně ukončený, protože ve druhé sérii jeho nová advokátka rekonstruuje celý zločin a sbírá důkazy v jeho prospěch. A vypadá to, že se jí to daří. Nicméně série nekončí další soudem. Takže buď to celou dobu dělala zbytečně, což by znamenalo, že spravedlnost moc nefunguje. Nebo bude další pokračování, ve kterém se dozvíme další pokroky.

Hodnocení

4 auta z 5

O seriálu